کتابخانه عمومی امام علی (ع) هیرمند

اخبار کتابخانه
تحولات کتابخانه

۲ مطلب در شهریور ۱۳۹۶ ثبت شده است

http://uupload.ir/files/pgqi_636088412201391496.jpg

نام مبارک امام پنجم محمد بود .لقب آن حضرت باقر یا باقرالعلوم است.بدین جهت که : دریاى دانش را شکافت و اسرار علوم را آشکارا ساخت . کنیه امام ، ابوجعفر بود . مادرش فاطمه دختر امام حسن مجتبى ( ع )است .بنابراین نسبت آن حضرت از طرف مادر به سبط اکبر حضرت امام حسن ( ع )و از سوى پدر به امام حسین ( ع ) میرسید .پدرش حضرت سیدالساجدین , امام زین العابدین , على بن الحسین ( ع ) است .

تولد حضرت باقر ( ع ) در روز جمعه سوم ماه صفر سال 57 هجرى در مدینه جانگداز کربلا همراه پدر و در کنار جدش حضرت سیدالشهداء کودکى بود که به چهارمین بهار زندگیش نزدیک میشد .

دوران امامت امام محمد باقر ( ع ) از سال 95 هجرى که سال درگذشت امام زین العابدین ( ع ) است آغاز شد و تا سال 114 هجری یعنى مدت 19 سال و چند ماه ادامه داشته است .

در دوره امامت امام محمد باقر ( ع ) و فرزندش امام جعفرصادق ( ع ) مسائلى مانند انقراض امویان و بر سر کار آمدن عباسیان و پیدا شدن مشاجرات سیاسى و ظهور سرداران و مدعیانى مانند ابوسلمه خلال و ابومسلم خراسانى و دیگران مطرح است , ترجمه کتابهاى فلسفى و مجادلات کلامى در این دوره پیش می آید , و عدهاى از مشایخ صوفیه و زاهدان و قلندران وابسته به دستگاه خلافت پیدا میشوند ..

بدین جهت امام محمد باقر ( ع ) و پس از وى امام جعفر صادق ( ع )از موقعیت مساعد روزگار سیاسى , براى نشر تعلیمات اصیل اسلامى و معارف حقه بهره جستند , و دانشگاه تشیع و علوم اسلامى را پایه ریزى نمودند .

زیرا این امامان بزرگوار و بعد شاگردانشان وارثان و نگهبانان حقیقى تعلیمات پیامبر( ص ) و ناموس و قانون عدالت بودند , و میبایست به تربیت شاگردانى عالم و عامل و یارانى شایسته و فداکار دست زدند , و فقه آل محمد ( ص ) را جمع و تدوین و تدریس کنند .

به همین جهت محضر امام باقر ( ع ) مرکز علماء ودانشمندان و راویان حدیث و خطیبان و شاعران بنام بود.

امام باقر ( ع ) داراى خصال ستوده و مؤدب به آداب اسلامى بود .

سیرت و صورتش ستوده بود .پیوسته لباس تمیز و نو می پوشید .در کمال وقار و شکوه حرکت میفرمود .امام بسیار گشاده رو و با مؤمنان و دوستان خویش برخورد بود .با همه اصحاب مصافحه میکرد و دیگران را نیز بدین کار تشویق میفرمود .امام باقر ( ع ) در صدقات و بخشش و آداب اسلامى مانند دستگیرى از نیازمندان و تشییع جنازه مؤمنین وعیادت از بیماران و رعایت ادب و آداب و سنن دینى , کمال مواظبت را داشت .در روزهاى گرم براى رسیدگى به مزارع و نخلستانها بیرون میرفت , و باکارگران و کشاورزان بیل میزد و زمین را براى کشت آماده میساخت ..بامداد که براى اداى نماز به مسجد جدش رسول الله ( ص ) میرفت , پس از گزاردن فریضه , مردم گرداگردش جمع میشدند و از انوار دانش و فضیلت اوبهره مند میگشتند .

مدت بیست سال معاویه در شام و کارگزارانش در مرزهاى دیگر اسلامى درواژگون جلوه دادن حقایق اسلامى - با زور و زر و تزویر و اجیر کردن عالمان خودفروخته - کوشش بسیار کردند .

ناچار حضرت سجاد ( ع ) و فرزند ارجمندش امام محمد باقر ( ع ) پس از واقعه جانگداز کربلا و ستمهاى بی سابقه آل ابوسفیان , که مردم به حقانیت اهل بیت عصمت (ع) توجه کردند , در اصلاح عقاید مردم به ویژه در مسأ له امامت و رهبرى , که تنها شایسته امام معصوم است , سعى بلیغ کردندو معارف حقه اسلامى را - در جهات مختلف - به مردم تعلیم دادند ; تا کار نشر فقه و احکام اسلام به جایى رسید که فرزند گرامى آن امام , حضرت امام جعفر صادق ( ع ) دانشگاهى با چهار هزار شاگرد پایه گذارى نمود , و احادیث و تعلیمات اسلامى را در اکناف و اطراف جهان آن روز اسلام انتشار داد ..

امام پنجم هم به امر جدش قیام کرد و در تمام مدت عمر به نشر علم و معارف دینى و تعلیم حقایق قرآنى و احادیث نبوى ( ص ) پرداخت ....

روایاتى در دست است که وضع امام محمد باقر ( ع ) که خود - در روزگارش - مرزبان بزرگ فکرى و فرهنگى بوده و نقش مهمى در نشر اخلاق و فلسفه اصیل اسلامى و جهان بینى خاص قرآن , و تنظیم مبانى فقهى و تربیت شاگردانى مانند امام شافعى و تدوین مکتب داشته , موضع انقلابى برادرش زید را نیز تأ ییدمیکرده است چنانکه نقل شده امام محمد باقر ( ع ) میفرمود : خداوندا پشت من را به زید محکم کن .

شهادت امام محمد باقر(ع)

حضرت امام محمد باقر ( ع ) 19 سال و ده ماه پس از شهادت پدر بزرگوارش حضرت امام زین العابدین ( ع ) زندگى کرد و در تمام این مدت به انجام دادن وظایف خطیر امامت ، نشر و تبلیغ فرهنگ اسلامى , تعلیم شاگردان , رهبرى اصحاب و مردم , اجرا کردن سنتهاى جد بزرگوارش در میان خلق , متوجه کردن دستگاه غاصب حکومت به خط صحیح رهبرى و راه نمودن به مردم در جهت شناخت رهبر واقعى و امام معصوم , که تنها خلیفه راستین خدا و رسول ( ص ) در زمین است , پرداخت و لحظهاى از این وظیفه غفلت نفرمود .

سرانجام در هفتم ذیحجه سال 114 هجرى در سن 57 سالگى در مدینه به وسیله هشام مسموم شد و چشم از جهان فروبست .

پیکر مقدسش را در قبرستان بقیع - کنارپدر بزرگوارش - به خاک سپردند .

زنان و فرزندان امام

فرزندان آن حضرت را هفت نفر نوشته اند : ابوعبدالله جعفر بن محمد الصادق ( ع ) و عبدالله که مادرشان ام فروه دختر قاسم بن محمد بن ابى بکر بود .

ابراهیم و عبیدالله که از ام حکیم بودند و هر دو در زمان حیات پدر بزرگوارشان وفات کردند .

على و زینب و ام سلمه که از ام ولد بودند .


۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۶ شهریور ۹۶ ، ۰۷:۲۵
حسین پودینه

http://uupload.ir/files/ygjp_109432.jpg

کتاب «پوتین‌های مریم» خاطرات مریم امجدی، مصاحبه و تدوین: فریبا طالش‌پور، انتشارات سوره مهر ، ۱۰۹ صفحه
 
این کتاب خاطرات زنی به نام مریم امجدی است که پس از انقلاب ضمن تحصیل در دبیرستان به عضویت حزب جمهوری اسلامی، جهاد سازندگی و بسیج مستضعفان خرمشهر درآمد و دوره‌های امدادگری و فنون نظامی را آموزش دید. وی که در ایام جنگ، وظیفه امدادرسانی به مجروحان جنگی را در خرمشهر بر عهده داشت. خانواده مریم امجدی حضور فعالی در جبهه‌ها داشتند و در خاطرات او روایت حضور برادرش و نحوه شهادت پدرش در جبهه را نیز می‌خوانیم.
 
کتاب «آسمان چهارم (رمانی درباره غدیر خم)» نویسنده: فریبا کلهر، انتشارات قدیانی، 150 صفحه
 
این داستان تلفیقی از تخیل و واقعیت است که گونه‌ای از داستان‌های تاریخی را برای مخاطب نوجوان می‌آفریند. رویداد بزرگ غدیرخم در این داستان به زیبایی تصویر می‌شود. این رمان داستان اسبی است که ماهیت زمینی ندارد و جایگاهش آسمان است. او بر روی زمین به دنبال دلیل و راهنمای آسمانی شدن می‌گردد تا بتواند به‌واسطه‌ آن، کم‌کاری در پرستش و سقوطش به این عالم را جبران کند.
 
کتاب «لالایی برای دختر مرده» نویسنده: حمیدرضا شاه‌آبادی، انتشارات افق، ۱۱۵ صفحه
 
«لالایی برای دختر مرده» عنوان رمانی تاریخی است که به شیوه‌ای تازه و از زبان چند راوی نقل می‌شود. رنج و سختی دختران در طول تاریخ، از فروش دختران قوچان گرفته تا شکنجه و روزگار سخت دختران امروز در بعضی از خانواده‌ها و نادیده گرفتن حقوق و قربانی شدن آن‌ها، در این کتاب مورد توجه قرار گرفته است. این داستان می‌تواند مقدمه‌ای برای ورود نوجوانان به دنیای آثار داستانی بزرگسال باشد.
 
رمان «لالایی برای دختر مرده» افتخارات بسیاری در دنیای ادبیات کسب کرده است که از آن جمله می‌توان به لوح زرّین و دیپلم افتخار جشنواره کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، اثر ویژه شورای کتاب کودک و رمان برگزیده جایزه شهید غنی‌پور اشاره کرد. این رمان در سال 2008 در فهرست کتاب‌های خواندنی کتابخانه مونیخ (کلاغ سفید) قرار گرفت.
 
کتاب «تاریخ مستطاب آمریکا» نویسنده: دکتر محمدصادق کوشکی ، کاریکاتوریست: مازیار بیژنی، انتشارات خیزش‌نو، ۲۲۷ صفحه
 
این کتاب داستان مصوری است که به زبان طنز و در سه فصل موضوع‌هایی نظیر تأسیس آمریکا و فضای داخلی آن، سیاست‌های آمریکا در عرصه بین‌المللی و سیاست‌های آمریکا در قبال ایران را با نگاه تاریخی روایت می‌کند. در تولید محتوای این اثر سعی شده تمامی اصول پژوهشی رعایت شود.
 
طرح کتاب‌خوان ماه توسط نهاد کتابخانه‌های عمومی با هدف تبیین منویات رهبر معظم انقلاب برای ارتقاء فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در جامعه، دسترسی همگانی به کتاب، لزوم معرفی کتاب‌های مفید و همچنین ارتقاء فضایل اخلاقی و فرهنگ عمومی از طریق مطالعه کتاب‌های مفید و فاخر، در سطح کشور اجرا می‌شود.

در این طرح، هر ماه ۴ عنوان کتاب از بین کتاب‌های تازه منتشرشده، در موضوع‌های متنوع مانند (سبک زندگی ایرانی اسلامی، ازدواج، تربیت فرزند، اخلاق اجتماعی، خانواده، سلامت، کودک و نوجوان، علمی و دینی و ...) انتخاب و در قالب‌های مختلفی مانند پوستر، خلاصه‌نویسی، کتابچه، فلش و کلیپ معرفی می‌شود.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۵ شهریور ۹۶ ، ۰۸:۳۵
حسین پودینه